Translate

dimarts, 22 d’abril del 2014

Biografia de Bartomeu Rosselló-Pòrcel


VIDA:

Bartomeu Rosselló-Pòrcel va néixer a Palma de Mallorca el 3 d'agost de 1913 i va morir a El Brull (Osona) el 5 de gener de 1938. De família modesta, va cursar els secundaris a l'Institut Balear, on va ser alumne del poeta Gabriel Alomar, que va influir en la seva vocació literària i el va animar a col·laborar en la premsa local. Va publicar alguns poemes a la revista Llum i vida (entre 1917 i 1919) i prop de 60 articles al diari mallorquí El Dia.

El 1930 va obtenir una beca per cursar Filosofia i Lletres a Barcelona, carrera que va abandonar l'any següent per estudiar Romàniques. Allà va conèixer, entre d'altres, Salvador Espriu i Carles Riba. En aquesta etapa va treballar com a traductor.
El 15 de juny de 1933 va fer un creuer per la Mediterrània amb els millors estudiants universitaris de tota Espanya. Va compartir travessia amb Salvador Espriu, Jaume Vicens Vives, entre d’altres. Aquest mateix any 1933, va aparèixer el seu primer llibre, Nou poemes, en una edició limitada de cent exemplars i rebuda amb desinterès per la crítica. Un any més tard va publicar Quadern de sonets, que va tenir millor acceptació.

En finalitzar la carrera, el 1935, es va traslladar a Madrid per preparar la tesi doctoral, que va alternar amb  l'ensenyament i la redacció d'un assaig de la poesia de Quevedo i un estudi sobre el seu admirat Jorge Guillén.
En esclatar la Guerra Civil espanyola , el juliol de 1936 , estava preparant oposicions per adjunt de càtedra d'institut, de manera que va tornar a Barcelona, ​​on va donar suport a la causa republicana. En aquesta època va arribar a patir dificultats econòmiques.
A finals de 1937 va ser cridat a files, encara que aviat se'n va lliurar a causa de la seva precària salut. En els últims dies de desembre va ser traslladat al sanatori El Brull, a Osona, on va morir el 5 de gener de 1938 a causa d'una tuberculosi.
A la seva mort va deixar inacabat un volum de poemes, Imitació al foc, dedicada a Salvador Espriu, que va ser publicat pòstumament el mateix 1938, amb pròlegs d'Antoni Maria Sbert, Gabriel Alomar i Carles Riba.
El mes de juny de 2012 es publica una antologia de les seves tres obres anteriors, titulada Tempestat de flama.

OBRA: 

Quadern de sonets, Barcelona ,1934.
Nou poemes, Barcelona, 1936.
Imitació del foc, Barcelona ,1938, edició pòstuma. Significà la culminació de la seva poètica.
Tempestat de flama, antologia publicada el 2012 on s'apleguen els moviments literaris reflectits en els seus poemes.

Influències
Inicialment l'Escola Mallorquina (Miquel del Sants Oliver i Gabriel Alomar).
L'avantguardisme.
El postsimbolisme, poesia purista i intel·lectualista de Riba, Valéry, Rilke.
Els poetes de la Generació del 27.
El Barroc castellà.

Símbols que conté la seva obra:
El foc i vocables relacionats es distribueixen en tota l'obra.
El mar, menys present que el foc.
El vent, el menys present de tots.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada